Când e ars la buzunar, românul știe să fie civilizat. Doar legile dure și banii ne mai pot „educa”

de: Alexandru Puiu
21 06. 2023

Admirăm națiunile bogate, prospere și civilizate ale Europei, dar la noi acasă rar respectăm legea, lăsăm dezastru în urma noastră, iar despre comportamente precum reciclarea nici nu poate fi vorba pentru mulți dintre noi.

Totuși, odată ce omul e stimulat financiar sau i se impun anumite pedepse pentru nerespectarea regulilor de a trăi în comunitate și a fi mai empatic cu privire la mediul înconjurător, situația se schimbă.

Un sondaj recent arată că, odată ce sunt atinși la buzunar, românii imediat sunt capabili să adopte un comportament responsabil, corect și civilizat. Astfel, se pare că 6 din 10 români spun că vor să recicleze de fiecare dată ambalajele băuturilor o dată cu implementarea noului sistem garanție-returnare.

Știm să fim civilizați ca nemții, doar dacă e în joc buzunarul nostru

„De cele mai multe ori deșeurile reciclabile (plastic, sticlă, metal sau hârtie) sunt preluate separat de o firmă de salubritate (52%), într-o mai mare măsură în mediul rural (70% vs. 45% în mediul urban). Pe de altă parte, 46% dintre români menționează că se ocupă personal de transportarea deșeurilor reciclabile la un centru de colectare administrat de primărie, practică mai des întâlnită în mediul urban (52% vs. 32% mediul rural), iar 30% le duc la un centru de colectare administrat de un magazin. În ceea ce privește modalitatea de predare a deșeurilor reciclabile colectate, 80% dintre români obișnuiesc să le predea separat pe categorii (plastic, sticla, metal și hârtie), iar 20% amestecate.

Principalele bariere ce îi împiedică pe români să recicleze deșeurile atât cât și-ar dori sunt distanța mare față de centrele de colectare (36%), aspect menționat în mai mare măsură de rezidenții din mediul urban (39% vs. 29% mediul rural), firma de salubritate care nu preia separat deșeuri reciclabile (34%) sau lipsa de încredere că deșeurile sunt reciclate corect (22%). Alte obstacole menționate de români au fost lipsa de informații cu privire la modul de procesare al ambalajelor din mai multe tipuri de materiale (19%), în special în cazul tinerilor până în 35 de ani (24%) sau faptul că nu știu unde ar trebui predate deșeurile reciclabile (15%)”, transmite studiul.

Analiza mai scoate la iveală faptul că 58% dintre români declară că întotdeauna colecteză separat ambalajele și deșeurile din plastic, sticlă, metal sau hârtie, în timp ce 35% au acest comportament ocazional.